לפי החוק, כל שני אזרחים ישראלים מעל גיל 18 יכולים להקים עמותה ביחד. כהורים חשוב לנו מאוד לעשות הכל כדי שהילדים יהיו מוגנים ובטוחים, ואחת הדרכים לעשות זאת הינה פתיחת עמותה למען זכויות ילדים, עמותה הפועלת נגד אלימות בגנים או בבתי הספר וכו'. במאמר שלפניכם פירטנו אודות חמשת השלבים בדרך לפתיחת עמותה.
שלב ראשון: קביעת תקנון העמותה
תקנון העמותה הינו אחד הטפסים שיש לצרף לבקשה לרישום העמותה. זוהי הזדמנות לרדת לפרטים, לתכנן ולהגדיר את מטרות העמותה. בטופס הגשת הבקשה יש שלוש אפשרויות של סוגי תקנון:
- לאמץ תקנון מצוי וגנרי שרשם העמותות מספק
- לאמץ תקנון מצוי עם שינויים מומלצים
- לצרף תקנון שאתם ניסחתם
אם בחרתם לאמץ תקנון מצוי מומלץ לעבור עליו לטובת ניהול תקין של העמותה, ואם ניסחתם בעצמכם מומלץ לעבור על תקנון לדוגמא כדי לוודא שכל הפרטים החשובים נרשמו. בכל תקנון יש מספר סעיפים חשובים:
- קביעת מטרות לעמותה – ניסוח פשוט אודות פעילות העמותה, למשל טיפול במקרי רשלנות רפואית בהריון או פעילות למען העלאת מודעות למחלה מסוימת.
- קביעת יעדים – השלבים בדרך להשגת מטרות העמותה.
- מוסדות העמותה – קביעת אספה כללית, ועדת ביקורת וועד מנהל או הנהלה.
שלב שני: רישום העמותה
תהליך רישום העמותה מותנה במספר תנאים כפי שתוארו לעיל, וכן בהעלאת המסמכים הנדרשים:
- טופס בקשה לרישום עמותה – כולל שלוש אופציות לשם העמותה, כתובת העמותה, היסטוריה של הקמת עמותות והמטרות העיקריות של העמותה.
- תקנון – יש לצרף את התקנון הנבחר לטופס הרישום.
- אישור תשלום – אגרת רישום עמותה עומדת היום על סך של 822 ₪, ולאורך שנות פעילותה יש לשלם אגרה שנתית מידי שנה.
שלב שלישי: ניהול העמותה
ניהול העמותה הינו מלאכה נרחבת, אשר דומה במובנים מסוימים לניהול חברה או עסק. במהלך ניהול העמותה בוחרים אסטרטגיות פעולה שמניעות להשגת המטרות שהוגדרו דרך גיוס משאבים לעמותה שלכם, גיוס פעילים וגיוס מתנדבים. בחירת האסטרטגיה הנכונה משפיעה באופן ישיר של ההצלחה של העמותה, והכרה ביתרונות היחסיים של העמותה תוכל לסייע בבחירת דרכי הפעולה. למשל, עמותה עם מתנדבים רבים תוכל להוציא לפועל פרויקטים הדורשים כוח אדם, ומנגד עמותה עם אנשי מקצוע תוכל לספק סיוע איכותי ומקצועי בתחומים שונים. כמו כן, יש להכיר את אוכלוסיית היעד של העמותה וללמוד אותה כל הזמן דרך הפעילות בשטח, כדי לזהות אילו מהלכים עובדים ואילו פחות.
שלב רביעי: גיוס פעילים
תחום גיוס הפעילים תלוי במידה רבה במטרות העמותה. לכל מטרה קיים בסיס פעילים פוטנציאלי משתנה. אפשר לגייס פעילים באמצעות "קולות קוראים" או באופן ישיר, מפה לאוזן או דרך היכרות. הפעילים מהווים את הכוח בשטח, לכן יש חשיבות לגיוס פעילים איכותיים שמזדהים עם ערכי העמותה ומטרותיה.
שלב חמישי: גיוס מתנדבים
ניהול מתנדבים בצורה נכונה יכול להשפיע באופן משמעותי עם העמותה. זהו תחום מקצועי שיש ללמוד אותו כדי לדעת כיצד לקלוט מתנדבים בצורה יעילה ומיטבית, כיצד למיין את המתנדבים לפי צרכים ויכולות, כיצד לשמר מתנדבים ואיך להביע הערכה ומשוב בהיעדר תגמול כספי.
לסיכום
פתיחת עמותה הינה דרך נפלאה לייצר שינוי ולגייס פעילים ומתנדבים שיהיו מגויסים להשגת המטרות שהוצבו. תהליך פתיחת עמותה כולל קביעת תקנון, רישום העמותה, ניהול העמותה, גיוס כספים וגיוס מתנדבים. כל שלב עוזר למנהלי העמותה לגבש את עמדותיהם ואת דרכי הפעולה שלהם, במטרה להגיע ליעדים ולהשיג את המטרות שהוצבו בעת פתיחת העמותה.