לידות מים הפכו פופולאריות באירופה כבר משנות השבעים. נשים רבות מעדיפות ללדת בתוך המים מאשר בשכיבה על גבי מיטה בבית חולים. האם זה בטוח או עדיף מלידה רגילה? מה היתרונות של לידת מים וכיצד היא מתבצעת? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מהי לידת מים?
לידת מים הינה לידה בה היולדת נמצאת באמבט או בריכת מים, ללא התערבויות רפואיות או שימוש בחומרי אלחוש. לרוב לידות כאלה נעשות בבית או במקום פרטי, אך לאורך השנים גם מרכזי הלידה אימצו את שיטה זו, והיום ניתן ללדת לידת מים גם בבית החולים שערי צדק ובמרכזים רפואיים אחרים. לרוב לידת מים מאפשרת ליולדת תחושת שליטה בסיטואציה, מאפשרת לחוות את הלידה בצורה הטבעית ביותר ויוצרת תחושת העצמה אצל היולדת.
האם כל אישה יכולה ללדת בלידת מים?
ישנם מספר קריטריונים ללידת מים, ואם אתן עונות על כולם תוכלו לבחור ללדת בצורה זו:
- לידת מים מתאפשרת מלידה שניה והלאה
- העובר נמצא במנח ראש
- מהלך ההיריון עבר ללא סיבוכים
- כל הבדיקות של היולדת והעובר, כולל בדיקות גנטיות, יצאו תקינות
- משקל העובר הוא עד 4.5 ק"ג
- ללא עבר של ניתוחים קיסריים
מה היתרונות של לידת מים?
שהייה במים בזמן הצירים עשויה להקל על כאבי הלידה ולסייע לתהליך הלידה:
- תוך כדי הלידה אפשר להשתמש בשיטות טבעיות שיקלו על הכאב ויעזרו ליולדת לעבור את הצירים והלידה.
- המים החמימים מסייעים להרפיה והרגעה, וכך גם להתמודדות עם הצירים. לרוב כאשר היולדת רגועה, הלידה תתקדם בצורה יותר טובה ופחות כואבת.
- שהייה במים בשלב הלידה הפעילה מסייעת לשחרר הורמונים הגורמים לצירים להיות סדירים, ומסייעים להתמודד עם הכאב שהם גורמים.
- הציפה במים מאפשרת ליולדת לחוש קלילות ונינוחות, וכן לזוז או לשנות מנח כך שתהיה בתנוחה הנעימה לה בזמן הלידה. בעת הלידה במים מומלץ להיות בתנוחה אנכית, שמאפשרת ללחוץ יותר בקלות.
- מרבית לידות המים הן מהירות לעומת לידה רגילה.
- נשים שילדו בלידת מים מדווחות שזו הייתה חוויה חיובית ומאוד מעצימה עבורן.
- תינוק שנולד במים לרוב רגוע יותר, זאת בעקבות המים החמימים העוטפים אותו אחרי הלידה, הדומים למים שנמצאים ברחם.
האם לידת מים בטוחה?
החשש המרכזי הוא שתינוק שנולד במים יבלע מים כשינסה לנשום, אך אל חשש: תינוקות נושמים רק כאשר הפה והאף נחשפים לאוויר, ובלידת מים התינוק מוגן על ידי "רפלקס הצלילה" – התינוק סוגר את דרכי הנשימה שלו וכך נמנע מלנשום בתוך המים. כמו כן, אם כל הבדיקות טרם הלידה יצאו תקינות ניתן לבחור ללדת בלידת מים, שרמת הסכנה בה לרוב זהה לרמת הסכנה בלידה בבית חולים. אם עדיין קיים חשש ללידה במים, אפשר וכדאי להיעזר בגורמים תומכי לידה, כמו מיילדת, דולה ואפילו רופא, כדי לוודא שלא ייגרם נזק ליולדת או לתינוק.
מתי צריך להיכנס למים?
מומלץ להיכנס למים כאשר הלידה פעילה והצירים סדירים ומתרחשים כל 3-4 דקות, וכן כאשר צוואר הרחם נפתח כ-4-5 ס"מ ומקוצר או מחוק. כניסה מוקדמת למים עלולה לגרום להחלשת או הפסקת הצירים, כך שהיולדת תוכל לנוח בהם או לצאת מהם עד כניסה ללידה פעילה.
איך לוודא שהמים בטמפרטורה הנכונה?
לרוב מומלץ שטמפרטורת המים תהיה 23-27 מעלות. טמפרטורה גבוהה מידי עלולה לגרום לעלייה בחום הגוף של היולדת ושל העובר, ואף לסכן אותו. כפי שכבר ציינו, כדאי שמערכת התמיכה של היולדת תכלול גם גורם מקצועי כדי לשמור על בריאות היולדת והתינוק.
לסיכום
לידת מים היא אופציה מצוינת למי שמעוניינת ללדת לידה טבעית בסביבה נינוחה ושלווה. השהות במים מסייעת להקלה על הצירים ועל הלידה עצמה. חשוב לוודא שהמים בטמפרטורה הנכונה ושכל הבדיקות של היולדת תקינות, כדי שהלידה תהפוך לחוויה נעימה ומעצימה.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.