חלק בלתי נפרד מתהליך של כניסה להיריון כולל כמובן ביצוע של בדיקות גנטיות שהפכו לחלק בלתי נפרד ממעקב ההיריון. למעשה, ההמלצה של רופאים  בתחום הגניקולוגיה היא לבצע את הבדיקות עוד לפני הכניסה להריון, וזאת מתוך מטרה לבחון האם אחד מההורים המיועדים נשא של פגם גנטי. כאשר יש רקע משפחתי כמו למשל תסמונת דאון או אוטיזם, החשיבות של הבדיקות הללו עולה באופן משמעותי. עולם הרפואה בעידן המודרני מציע לנשים לבצע את התהליך של הבדיקות באופן יעיל ואפילו בטוח, כחלק מפיתוח של בדיקות מתקדמות המתבצעות על ידי מעבדות מוסמכות. מדוע מדובר בבדיקות חשובות ומה חשוב לדעת רגע לפני שפונים לרופא? אנחנו כאן עם כל הפרטים החשובים.

מדוע בדיקות גנטיות הן חשובות?

הקמה של משפחה היא ההחלטה החשובה ביותר של כל אדם. יחד עם זאת, צריך לקחת בחשבון כי תכנון משפחה כולל בין היתר של ביצוע בדיקות גנטיות שנועדו לאתר עוד בזמן ההיריון לגבי פגמים בעובר, כחלק מקבלת ההחלטות האם להמשיך בהריון או להפסיק אותו בעקבות תינוק עם תסמונת גנטית. יש בדיקות גנטיות שצריך לעשות בזמן ההיריון מאחר ולא ניתן לזהות באופן חיצוני האם אכן לעובר או לעוברים יש בעיה, כאשר החדשות הטובות הן שבחסות הרפואה המתקדמת אפשר לבצע את הבדיקות עוד בשלבים מוקדמים של ההיריון ועם סיכון מופחת להפלה. הסיבה לכך נובעת בעקבות פיתוח של בדיקות מתקדמות המתבצעות באמצעות מכשור רפואי לצד בדיקת דם פשוטה שדרכה ניתן לגלות את המטען הגנטי של ההורים ואת הסיכויים להימצאות של פגמים.

חשוב להבין כי בדיקות גנטיות חשובות לא רק בעבור הורים לעתיד שיש להם רקע משפחתי של תסמונת אלא גם בעבור כל אישה שרוצה לוודא כי בסיום תשעת חודשי ההיריון היא תצא ביידים מלאות עם תינוק בריא. ההשלכות של תסמונת גנטית על העובר כמו גם על המשפחה היא בעלת השפעה ארוכת טווח, ועל כן ביצוע הבדיקות עוד בשלבים הראשונים של ההיריון היא חיונית גם בעבורכם כמשפחה לעתיד אבל גם בעבור העתיד של המשפחה.

 

 

מהן הבדיקות המומלצות לנשים בהריון?

באתר של משרד הבריאות תוכלו לקבל מידע מפורט אודות בדיקות גנטיות שחלקן נמצאות בסל הבריאות או בסבסוד חלקי  מטעם קופת החולים. בין הבדיקות הנפוצות ניתן למנות בין היתר ספירת דם שנועדה לשלול מצב של אנמיה, סקר נוגדנים, בדיקת שקיפות עורפית, סקירת מערכות וכן בדיקת צ'יפ גנטי. קבלת החלטה לגבי ביצוע של בדיקה אחת או יותר צריכה להתבצע אך ורק בליווי מצד מומחה לתחום בריאות האם והעובר, כל זאת מתוך מטרה להוביל ליצירה של מעקב הריון מסודר. כאן תוכלו למצוא מדריך המפרט אודות הבדיקות ובאיזה שלב מבצעים אותן, כחלק מקבלת מידע מהימן שיסייע לכם להפחית את החששות מפני פגמים בעובר.

לסיכום

בדיקות גנטיות הן חלק בלתי נפרד משלב הכניסה להיריון ועד להולדת העובר. לאור ההתקדמות הרפואית וכן שפע המידע שיש בתחום, לנשים שנכנסות להריון יש את היכולת לקבל החלטות מושכלות עוד לפני שההריון מגיע לשלבים מתקדמים יותר, וזאת בהתאם לתוצאות של הבדיקות שנועדו לסייע לטובת קבלת תמונת מצב מדויקת בנוגע למצב הבריאותי של העובר.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.