פוסט טראומה וזוגיות

מצב פוסט טראומתי הוא מצב המתייחס לתופעות פיזיות וגם נפשיות המתרחשות על רקע של אירוע קשה שגרם לטראומה רגשית. בין אם מדובר בתאונת דרכים, אובדן של בן משפחה, חשיפה לפיגוע, אירוע ביטחוני או פגיעה מינית, אירוע המעורר חוויה קשה עשוי לגרום למצב של פוסט טראומה הנחשבת לאחת מההפרעות הנפשיות הנפוצות במאה ה 21, בייחוד במדינת ישראל. הטראומה עשויה להוביל לפגיעה ממשית באיכות החיים, עד לכדי פגיעה הרס הזוגיות והתא המשפחתי. למעשה, מחקרים רבים שנערכו בארץ ובעולם הוכיחו באופן חד משמעי את הקשר בין פוסט טראומה לבין זוגיות, וזאת בשל חוסר היכולת של פוסט טראומתיים לווסת את הרגשות שלהם. על כן, פוסט טראומתיים מדווחים במסגרת המחקרים על חוסר יכולת לספק תמיכה נפשית, תלות מופרזת בבן או בת הזוג, חשק מיני ירוד כמו גם סטרס קיצוני שמשפיע באופן משמעותי על היכולת לקיים מערכת יחסים נורמטיבית ואוהבת, עד לכדי פירוק התא המשפחתי. חשוב להבין כי רבים מהסובלים מפוסט טראומה נוטים לחוש בושה בעקבות התופעות הרגשיות והפיזיות אותם הם חווים על בסיס כמעט קבוע, ועל כן הפנייה לקבלת סיוע וטיפול היא חיונית.

כיצד פוסט טראומה משפיעה על מערכת היחסים?

ראשית, צריך להבין כי פוסט טראומה היא לא אפיזודה חולפת אלא הפרעה נפשית שמשבשת באופן משמעותי את שגרת החיים באופן לא רצוני. כאשר מדובר במערכת יחסים, פוסט טראומה משפיעה על שני הצדדים – בני הזוג שצריכים לא פעם ללכת על ביצים בשביל לא לעורר תגובות לא רצוניות ואילו מהצד של הסובל מפוסט טראומה תיתכן אפשרות לתלות מוגברת בבן הזוג עד לכדי חרדה עמוקה לשלומו וביטחונו, היעדר של רגשות חיוביים כלפי בני המשפחה הקרובים והרחוקים, התקפי זעם המגיעים לידי ביטוי בקושי לווסת את הרגשות עד לכדי ניתוק מוחלט שמוביל להפרעות שינה וכן הסתגרות והתבודדות. המצב הזה משפיע מאוד על מערכת היחסים ועל התא המשפחתי, בייחוד לאור העובדה כי בני המשפחה הם אלו שלרוב נאלצים להתמודד באופן יומיומי עם ההשפעות של הפוסט טראומה. פורטל המידע הזה יוכל לסייע קצת יותר בקבלת מידע אודות ההשפעות של פוסט טראומה על התא המשפחתי, כאשר באמצעות המידע המוצג בפורטל תוכלו גם אתם במידה ואתם מתמודדים עם הפרעה פוסט טראומתית או בן/בת הזוג, להבין לעומק את ההשפעות ואת הדרכים בהן ניתן לנקוט לטובת התמודדות וחיזוק מערכת היחסים.

טיפול בפוסט טראומה במסגרת זוגית ומשפחתית

בשנים האחרונות המודעות לגבי ההשפעות של פוסט טראומה על מערכת היחסים והתא המשפחתי עלתה, לא מעט בזכות נשים  וגברים אמיצים שהחליטו לשתף את הציבור בקשיים עמם הם מתמודדים. הקהילה הטיפולית המורכבת מפסיכולוגים, פסיכיאטרים כמו גם עובדים סוציאליים מציעה מגוון רחב של טיפולים ממוקדים שנועדו ליצור איכות חיים משופרת – וזאת במסגרת טיפול אישי כמו גם טיפול זוגי ומשפחתי המתבצע מתוך מטרה לאפשר לבני הזוג לקבל כלים אפקטיביים להתמודדות. זה הזמן להסביר כי טיפול פסיכולוגי או רגשי במצבים שבהם הפוסט טראומה איננה נשלטת אפשר לשקול גם טיפול תרופתי המותאם באופן מדויק לתסמינים הפיזיים או הרגשיים מהם הפוסט טראומתי סובל. שילוב בין טיפול תרופתי לבין טיפול זוגי המתבצע ע"י מטפל זוגי מוסמך כמו גם טיפול CBT הנחשב לאחד הטיפולים האפקטיביים ביותר בתחום של טיפול בטראומה מהווה דרך מצוינת ליצירה של שינוי ממשי באיכות החיים אבל גם בחיזוק הזוגיות, כחלק ממטרה למנוע את התפרקות התא המשפחתי ואף לחזק את מרקם היחסים במסגרת סדרה של מפגשים.

לסיכום, התמודדות עם פוסט טראומה היא התמודדות לא פשוטה ואף יומיומית. ההשפעות של הפוסט טראומה על המרקם של הזוגיות כמו גם התא המשפחתי היא דרמטית, ועל כן פנייה לטיפול היא הכרחית לטובת התמודדות וטיפול נקודתי.