להיות אימא טרייה זה תהליך יוצא דופן מלא ברגעי פליאה ואהבה, אבל הוא גם מגיע עם לא מעט אתגרים בריאותיים. בין אתגרים אלו, נשירת שיער לאחר הלידה בולטת כתופעה נפוצה ולעיתים מביכה. נשירת שיער יכולה להיות מטרד, אבל אל חשש, שכן הכרת הסיבות לנשירת שיער יכולה לעזור לכן להקל על החששות שלכן ולספק לכן הבנה למה נשירת שיער קורת. במאמר זה סביר מדוע נשירת שיער לאחר לידה קורת, נבחן מתי היא נחשבת לחלק טבעי מהתהליך של הבאת חיים לעולם וננחה אתכן מתי כדאי לפנות לייעוץ מקצועי.
הבנת הפיזיולוגיה שלכן
במהלך ההיריון, גוף האישה עובר סדרה של שינויים הורמונליים, כולל עלייה משמעותית ברמות האסטרוגן. האסטרוגן אחראי לשמירה על השיער בשלב הצמיחה שלו, מה שמוביל לשיער עבה ובריא יותר. עם זאת, לאחר הלידה, רמות הורמונים אלה יורדות באופן דרסטי, דבר אשר יכול לגרום לשינויים פיזיים רבים, ובהם נשירת שיער.
שלב הטלוגנים
צמיחת שיער עוברת מספר שלבים, כולל שלב האנגן (שלב הצמיחה הפעילה), שלב הקטגן (שלב מעבר) ושלב הטלוגן (שלב המנוחה). כ-85-95% מהשיער נמצא בדרך כלל בשלב האנגן, בעוד שהאחוזים הנותרים נמצאים בשלב הטלוגן. במהלך ההיריון, רמות אסטרוגן גבוהות מאריכות את שלב האנגן וכתוצאה מכך יש נשירת שיער מופחתת.
נשירת שיער לאחר הלידה מתרחשת כאשר השינוי ההורמונלי הפתאומי לאחר הלידה דוחף יותר שיער לשלב הטלוגן. שינוי זה גורם לשיער להפסיק לצמוח ובסופו של דבר לנשור, מה שמוביל להידלדלות או לנשירה ניכרת של השיער.
מתי זה חולף?
נשירת שיער לאחר לידה היא בדרך כלל תופעה חולפת, כלומר היא זמנית ונפתרת מעצמה. ברוב המקרים, זה מתחיל סביב חודשיים עד ארבעה חודשים לאחר הלידה ומגיע לשיא סביב שלושה עד שישה חודשים לאחר הלידה. החדשות הטובות הן שהנשירה בדרך כלל שוככת בתוך שישה עד שנים עשר חודשים לאחר שהיא מתחילה.
סימנים לכך שנשירת השיער לאחר הלידה היא תופעה חולפת כוללים:
- תזמון: אם נשירת השיער שלכן חופפת לתקופה טיפוסית לאחר לידה (חודשיים עד ארבעה חודשים לאחר הלידה), סביר להניח שהיא נובעת משינויים הורמונליים והיא זמנית.
- תבנית: נשירת השיער צריכה להיות אחידה על פני הקרקפת, ולא בדפוסים לא סדירים או קרחות.
- צמיחה מחודשת: צמיחת שיער חדשה תתחיל להופיע כאשר זקיקי השיער יחזרו לשלב האנגן.
- אין תסמינים אחרים: אם אתן בריאות בדרך כלל ולא חוות תסמינים מדאיגים אחרים כמו עייפות מוגזמת, ירידה במשקל או שינויים במחזור החודשי, נשירת השיער שלכן היא ככל הנראה חלק נורמלי מהחוויה שלאחר הלידה.
מתי להתייעץ עם רופא
בעוד נשירת שיער לאחר לידה היא בדרך כלל לא מזיקה וזמנית, ישנם מצבים שבהם ייתכן שיהיה צורך להתייעץ עם איש מקצוע ולמצוא טיפול בתופעת נשירת השיער לנשים. התסמינים הבאים יעזרו לכן להחליט אם יש צורך להיוועץ במומחה:
- נשירת שיער מוגזמת: אם אתן מבחינות בכמות גבוהה במיוחד של נשירת שיער או אם הנשירה נמשכת הרבה מעבר לתקופה הטיפוסית שלאחר הלידה, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי.
- קרחות: אם אתן מפתחות קרחות או אזורים של שיער דליל שאינם צומחים מחדש, זה יכול להיות סימן לבעיה בסיסית חמורה יותר ויש להעריך זאת על ידי מומחה.
- תסמינים אחרים: אם אתן חוות תסמינים מדאיגים אחרים כגון עייפות, שינויים במצב הרוח ואפילו דיכאון אחרי לידה, שינויים במחזור החודשי או ירידה בלתי מוסברת במשקל, חיוני להתייעץ עם רופא, שכן אלה יכולים להצביע על חוסר איזון הורמונלי או בעיה בריאותית משמעותית יותר.
- היסטוריה משפחתית: אם יש לכן היסטוריה משפחתית של מצבים של נשירת שיער, כגון התקרחות, אתן עלולות להיות בסיכון גבוה יותר לנשירת שיער לאחר לידה שאינה נפתרת מעצמה.
לסיכום
נשירת שיער לאחר הלידה היא תופעה נפוצה וזמנית שאימהות טריות רבות חוות כאשר ההורמונים שלהן מסתגלים למצב החדש. הבנת הפיזיולוגיה שמאחוריה יכולה לעזור להקל על חששות וחרדה. ברוב המקרים, נשירת שיער לאחר לידה היא מצב חולף שייפתר מעצמו תוך שנה מהלידה. עם זאת, אם אתן מבחינות בנשירת שיער מוגזמת, בקרחות או בתסמינים מדאיגים אחרים, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות כדי לשלול בעיות בסיסיות ולקבל הדרכה וטיפול מתאימים.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.