לאחר הלידה הגוף צריך זמן כדי להתאושש ולחזור לעצמו, ובזמן זה ייתכן שגופך יעבור מספר שינויים. בזמן שההורמונים מתייצבים והגוף מבצע תהליכי תיקון עצמיים, ייתכן ויורגשו מספר סימפטומים, כאשר רובם יחלפו בטבעיות ועם הזמן. במאמר שלפניכם נסביר אילו תופעות עלולות להתרחש לאחר הלידה וכיצד להתגבר עליהן.

סימני מתיחה

פסים המופיעים על הבטן התחתונה, ולעיתים גם על החזה, הירכיים והישבן. פסים אלה הם למעשה צלקות תת עוריות שנגרמו עקב מתיחת העור באזורים אלה במהלך ההיריון. זהו מצב זמני, ועם הזמן העור יחזור לגוון שלו או לגוון הדומה לו, אך לרוב סימני המתיחה משאירים סימן על גוף האישה. תוכלו למצוא מידע מלא על העלמת סימני מתיחה במגזין לינדה או בכתבים רפואיים שונים.

שינויים במצב הרוח

רוב היולדות חוות שינויים רגשיים קיצוניים, כמו חרדה, עצבות או רגשנות יתר, הנובעים מהשינויים הדרמטיים החלים בלידה. שינויים אלה אמורים להתייצב עם התייצבות ההורמונים בגוף, אך אם לאחר שבועיים או יותר מהלידה עדיין יש תחושות של דיכאון, מצב רוח ירוד, חוסר תאבון, קשיי שינה או חוסר אנרגיה, יש לפנות לקבלת טיפול וסיוע מתאימים.

התכווצות רחם

לאחר הלידה הרחם מתחיל לחזור לגודלו המקורי בתהליך שלוקח כחודש. לרוב משקל הרחם לאחר הלידה הינו 1,000 גרם, ולאחר ההחלמה מתכווץ חזרה למשקל של 100 גרם. ההתכווצויות מורגשות בעיקר בימים הראשונים לאחר הלידה.

הזעות לילה

לאחר הלידה הגוף עובר שינויים הורמונליים ונפטר מעודף הנוזלים שצבר במהלך ההיריון, מה שגורם להזעה מוגברת וצורך מוגבר להתפנות. תסמינים אלה אמורים לחלוף כמספר ימים לאחר הלידה, אך במקרים בהם ההזעות ממשיכות שבועות לאחר הלידה, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי.

 

 

בצקות

לעיתים לאחר הלידה הנוזלים העודפים דולפים מכלי הדם אל הרקמות ויוצרים בצקות ונפיחות מקומית, תופעה שאמורה להיעלם כשבוע לאחר הלידה.

טחורים

חלק מהנשים יחושו טחורים לאחר הלידה. ניתן להקל על כאבים אלה על ידי שטיפת האזור במים קרים, לייבש היטב ולהשתמש במשחות לטיפול בטחורים או הנחת רטיות מגנזיום באזור.

גודש בחזה

גודש בחזה מתרחש כאשר אין פינוי יעיל של חלב מהשד בעקבות הנקה בתדירות לא מספקת או היצמדות לא נכונה של התינוק אל השד. התסמינים של גודש בחזה הינם תחושת כאב ונוקשות, וכן נפיחות בשד או בבית השחי. אפשר לבקש מיועצת הנקה הכוונה כדי לוודא שההצמדה של התינוק לפטמה נעשית בצורה נכונה. יש להניק לעיתים קרובות ולנוח בין ההנקות, וכן לעסות את השד לפני ההנקה בתנועות מעגליות.

בריחת שתן

לידה ממושכת, לידה מכשירנית או ריבוי חתכים יכולים להוביל לבריחת שתן. כדי להתגבר על התופעה, מומלץ לבצע תרגילים העובדים על שרירי רצפת האגן וכן תרגילי הרפיה ונשימות מהסרעפת, שהשרירים שלה קשורים לשרירי רצפת האגן. בכל מקרה של החמרה או אי-שיפור מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה.

נשירת שיער

נשירת שיער לאחר הלידה עלולה להיות מלחיצה, אך מדובר בתופעה נורמלית בה השיער צריך לאזן מחדש את תהליך הצמיחה שלו, עקב ירידה בהורמון האסטרוגן לאחר הלידה. כמויות הנשירה אולי מרגישות עצומות, אך חשוב לזכור שזוהי תופעה זמנית שלרוב תחלוף לאחר חצי שנה-שנה.

לסיכום

סימני מתיחה, בצקות, הזעת יתר או נשירת שיער הינם רק חלק מהתופעות שנשים עשויות להרגיש לאחר הלידה. תופעות אלה עלולות להיות מלחיצות, אך חשוב לזכור שהן עוברות עם הזמן, ובכל מקרה של חשש או אי ודאות מומלץ להתייעץ עם גורם רפואי מומחה.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.