ניכור הורי הוא מונח שאולי שמעתם, אבל האם אתם באמת מבינים את השלכותיו? מדובר בילד שמתמרנים אותו בעדינות, לאט אבל בהתמדה, כדי להתרחק מאחד מהוריו, ולראות אותו באור שלילי ללא סיבות אמיתיות. זו מערבולת רגשית כואבת, ולמרבה הצער, זו מציאות עבור משפחות רבות ברחבי העולם. במאמר זה נפענח את הסימנים, ההשפעות והאמצעים להתמודד עם אתגר זה.

מהו ניכור הורי?

ניתן לתאר ניכור הורי כתהליך שבו גורם מסוים, לעיתים קרובות מדוב בהורה אחד, משפיע במכוון על הילד לדחות, לחשוש או לחוש עוינות כלפי ההורה השני. הסיבות מאחורי התנהגות זו יכולות לנבוע מנקמה או מכעס עקב פרידה או גירושין, מקנאה או בגלל בעיות שליטה. ניכור הורי זו תופעה קשה לטיפול, שכן הילד מושפע רבות מהגורם המנכר.

סימנים של ניכור הורי

כדי להתמודד ביעילות עם ניכור הורי, חיוני לזהות את הסימנים שלו מוקדם. להלן ביטויים נפוצים:

השפעות הניכור ההורי

ההשלכות של ניכור הורי הן עמוקות, ומשפיעות הן על הילד והן על ההורה המנוכר.

 

אסטרטגיות להתמודדות עם ניכור הורי

אם אתם חושדים או שזיהיתם ניכור הורי במשפחתה, שקלו את האסטרטגיות הבאות:

לסיכום

ניכור הורי מהווה מחסום מייאש בפני מערכת היחסים הבריאה שילדים צריכים ליהנות ממנה באופן אידיאלי עם שני ההורים. זה לא רק סכסוך פנימי בין ההורים, אלא משפיע על רווחתו הרגשית והפסיכולוגית של הילד. עם זאת, יש תקווה – על ידי זיהוי הסימנים שלה, פנייה יזומה לייעוץ מומחה ושמירה על תקשורת גמישה, משפחות יכולות לצלוח אתגר זה. יתר על כן, חיוני שהחברה תתייחס לנושא זה בהבנה ובאמפתיה. בנייה מחדש של מערכות יחסים שבורות וטיפוח דיאלוג פתוח לא רק מחזקים קשרים משפחתיים, אלא גם מטפחים מרקם חברתי בריא יותר.