אם אתם שוקלים לעבור עם המשפחה לבניין שעובר תמ"א, המאמר הזה מיועד עבורכם. מה היתרונות והחסרונות בהחלטה שכזו ומה חשוב לדעת לפני שלוקחים אותה? כל התשובות לפניכם.

מה החסרונות במגורים בפרויקט תמ"א 38?

דיירי דירות המתגוררים בבניינים בהם יתקיים פרויקט תמא 38 או פרויקטים של פינוי בינוי ירגישו במקרים רבים אי נוחות. זאת מכיוון שלא ידוע מה קורה ולאן הולך הפרויקט ומתי יתחילו העבודות. בניגוד לבעלי דירות שמשדרגים את הדירות שלהם, דיירי הדירות שמשלמים את הכסף הטוב ביותר מצפים לקבל את המגיע להם בתמורה למגורים בבניין מוסדר ושקט. מגורים בדירה במהלך בניית פרויקט אינם קלים ולרוב כרוכים בחוסר נוחות רב ומפחית במידת מה את איכות החיים בבניין.

במהלך רוב העבודות וברוב הפרויקטים תתבצע הצללה באמצעות רשתות על גבי הפיגומים – מה שעלול להחשיך דירות ולאלץ את בעלי הדירות להשתמש בחשמל לתאורה. כמו כן, במהלך העבודות יוסרו גג המבנה, קולטי השמש והמים החמים יחוממו באמצעות חשמל בלבד. מי שנהנה מהבריזה לאוורור הדירה ייאלץ להגביר את השימוש במיזוג. רוב דיירי הבניין שומרים על חלונות סגורים, גם בגלל האבק וגם בגלל שהם רוצים פרטיות מהעובדים שמסתובבים ליד החלונות על גבי הפיגומים.

מה היתרונות במגורים בפרויקט תמ"א 38?

ברוב חוזי תמ"א 38 בין יזמים לבעלי דירות קיים סעיף הקובע "פיצוי" לבעל הדירה בגין הפחתה בהכנסה. ניתן לבקש מבעל הדירה לתת פיצוי זהה להנחה לתקופת הבנייה. אפשרות נוספת היא לבקש מהמשכיר אפשרות להיכנס לדירה חדשה ומשודרגת (דירה גדולה יותר עם מרפסת וחניה) במחיר המקורי ששילמתם לפני ובמהלך השיפוץ, שכן לא מתבקשת הנחה במהלך השיפוץ.

מה חשוב לדעת לפני שסוגרים חוזה?

מומלץ לשוכרי דירות ולמי שישכיר דירות בבניינים תואמי תמ"א 38 להוסיף סעיף לחוזי השכירות המחייב את יידוע השוכרים פרק זמן לפני תחילת העבודות בגלל, כמו גם כל התקדמות משמעותית. בפרויקטים של תמ"א 38, על שוכרי הדירות לחתום על חוזה מחייב עם היזם/קבלן לדרישת החידוש עם השלמת הרוב המינימלי הנדרש של בעלי הדירות. בכל הנוגע לפרויקטים של פינוי בינוי, על דיירי הדירות לקבל חידוש כאשר מתקבל הרוב הנדרש של החתימות, כאשר הרשות מופקדת, כאשר כל דירקטוריון מאשר את רשות השידור ועם קבלת היתר הבנייה.

 

 

חשוב לדעת שאם ברצונכם לעזוב את הדירה לפני תחילת העבודות, רצוי לכלול בחוזה השכירות סעיף המאפשר יציאה מהדירה בכל עת לאחר קבלת אישור, או הודעה מפורטת לפני תחילת העבודה ללא כל סנקציות. כמו כן, רצוי להבין את התחייבויות היזם על פי ההתקשרות בין שני הצדדים לגבי לוח הזמנים, ולשאול את הרשויות המקומיות לגבי הציפיות ולוחות הזמנים לאישור תכניות והוצאת היתרים. ברוב המקרים, בדיקות אלו זמינות באופן מקוון באתר העירוני.

אמנם היזם מחויב לבצע ביטוחים שונים לרבות ביטוחי רכוש וחיים, ביטוח צד ג' וכו' לעובדים ודיירים המתגוררים בבניין, למרות שעל פי חוזה תמ"א, היזם מחויב לפצות כל דייר שרכושם ניזוק. במהלך הבנייה מומלץ לבצע ביטוח תכולה ורכוש לנזקים שעלולים להתרחש במהלך העבודות. מומלץ לבצע בדיקה מעמיקה על מנת לוודא שזכויותיכם וחובות המשכיר קבועות היטב בחוזה השכירות לאורך תקופת השכירות ביחס להתחייבויותיהם (המוגברת).

לסיכום,

אם אתם חושבים לעבור עם כל המשפחה לפרויקט שעובר תמ"א, אנחנו ממליצים לכם לקחת בחשבון הן את היתרונות והן את החסרונות ולקחת את ההחלטה הכי טובה עבורכם ועובר המשפחה שלכם.