עקרונות חשובים להורות טובה

הורות מלווה באתגרים שונים בתחום החינוך וגידול הילד, כך שהוא יגדל להיות אדם עצמאי, בעל ערכים, המסוגל להשתלב בחברה ולהתמודד עם האתגרים בחייו. חייו של ילד הם תהליך ארוך שכולל את הליווי והחינוך שמוענקים לו על ידי ההורים, ואלו יעצבו אותו למשך כל חייו. במאמר זה נציג 5 עקרונות להורות טובה.

הקשבה

במהלך כל חייהם, חשוב להקשיב לילדיכם ולהיות ערים לסימנים שהם משדרים לכם. הקשבה לרחשי ליבו של הילד תביא לתקשורת טובה יותר איתו, למילוי צרכיו ומענה על בעיות שונות שהוא מתמודד איתן. חשוב גם לתת לילד לספר לכם מה עבר עליו, איך הוא מרגיש, להעניק לו מרחב בטוח ומוגן להתבטא ולמצוא עצה או אוזן קשבת. עם זאת, חשוב להציב את הגבולות במקומות המתאימים ולא להיענות לכל בקשה, תוך שאתם מעודדים עצמאות להתמודד עם סיטואציות שונות בליווי התמיכה המתאימה.

כבוד הדדי

הוו דוגמה לילדיכם ודבקו בערכים שאתם מאמינים בהם. כשאתם אומרים להם משהו, בין אם מדובר בהסבר ובין אם מדובר בתגובה להתנהגות לא רצויה, עמדו במילה שלכם ואל תבטיחו הבטחות שאתם לא יכולים לקיים, או איימו איומים לא הגיוניים שלא תוכלו לעמוד בהם. הציגו לילד דמות סמכותית שעומדת במילה שלה, גם במקרים חיוביים וגם במקרים של התנהגות לא רצויה. כל זאת צריך להיות מלווה בהתנהגות הגיונית ושוויונית גם מצדכם. הורה שלא מכבד את ילדו או מציג בפניו התנהגות שגורמת לאבדן הכבוד שרוכש לו הילד, לא יוכל לדרוש מהילד לכבד אותו כדמות הורית סמכותית.

הורות
הורות

הפכו לדמות חזקה

דמות הורית צריכה להיות חזקה ויציבה עבור הילד. מצד הילד, הדבר מתבטא במתן ביטחון ו"גב" שהילד יודע שיש לו, הוא יודע שיש מי שמגן ושומר עליו, שיעמוד לצדו ברגעים קשים או מפחידים, ויספק את המעטפת התומכת בכל מצב. מצדכם ההורים, זה מתבטא באופן ניהול הבית וההתנהלות מול הילד. עמדו על שלכם ולמדו את הילד את הגבולות והחוקים החברתיים שעליו לעמוד בהם. אל תשברו מול הילד אם הוא דורש מכם או מגיב בזעם, ואל תתרגשו מתגובות נסערות כאשר הילד לא מקבל את מה שהוא רוצה. החוקים בבית צריכים להיות ברורים, ולעולם אל תתגמשו בכל הנוגע למילוי והעמידה בהם. הורה חזק ואיתן יגדל ילד שיוכל להתמודד עם סיטואציות מורכבות של סירוב או למידה של חוקים פורמליים או חברתיים.

עודדו עצמאות

ככל שהילד יגדל, הוא יצטרך ללמוד איך להסתדר בעולם בכוחות עצמו. זה לא אומר שלא תהיו שם בשבילו יותר, אך עליו ללמוד להיות אדם עצמאי שיכול לצאת אל החיים הבוגרים. עודדו את הילד לעשות דברים בעצמו: הסבירו לו את מה שהוא צריך לעשות, תנו את הכלים המתאימים ואת הזמן המספק כדי שיוכל לבצע את המטלה. תנו לילד להתבטא באופן מילולי ואל תדברו במקומו, או עשו דברים במקומו אם הוא לא מבצע את המשימה שהוטלה עליו. הקפידו על הוראות ברורות ושמרו על עקביות בכל הנוגע להן, ואם יש שינויים הסבירו אותם לילד. כך הילד יוכל לצבור ניסיון בתחומים שונים בחייו ויוכל להשתפר וללמוד. חשוב מאוד לתת לילד להתמודד עם התוצאות של המעשים שלו ולא לגונן עליו מפני התוצאות (כמובן בגבול הבטיחות וההיגיון), כדי שהוא יוכל ללמוד על ההשלכות של מעשיו על עצמו ועל הסביבה.

אל תשכחו את עצמכם

הורה מאושר יגדל ילד מאושר. אל תתפשרו על המקום שלכם בבית במסגרת ההורות והזוגיות. דאגו לעצמכם ועמדו על כך שהרצונות והצרכים שלכם יכובדו בבית. הילד צריך ללמוד שקיימים צרכים נוספים בבית, ובעולם בכלל, שלעתים יכולים להתנגש עם שלו, והוא צריך לדעת להתמודד ולמצוא את האיזון ביניהם.

סיכום

הורות מעולם לא הייתה פשוטה, היא תהליך למידה של הילד וגם שלכם, איך להפוך את התא המשפחתי למקום בטוח ומוגן עבורו. תפקידכם הוא, בין היתר, להעניק לו את הכלים לגדול ולהפוך לאדם ערכי שיוכל למצוא את מקומו בעולם ולהשתלב בחברה. תמיד ניתן לקבל טיפים וייעוץ מאנשי מקצוע, מהורים מנוסים או מהמשפחה הקרובה, ולכן כדאי ללמוד ולאסוף מידע ככל האפשר כדי לצבור מניסיונם של אחרים ולספק לילד סביבה תומכת וחיובית.