המצב הבטחוני בישראל גורם למצבים לא פשוטים בעבור משפחות. אזעקות וקולות נפץ הנשמעים בעקבות ירי על יישובים מאוכלסים יכולים לגרום לחץ, פחד וחרדה לכל אחד, ובעיקר לילדים קטנים המתקשים יותר להתמודד עם הסיטואציה המורכבת. במאמר זה נדבר על דרכים להתמודדות עם הסיטואציות המורכבות ועם הקושי הנפשי שנלווה אליהן.
שמרו על שגרה גם בחירום
אתם לא יכולים ליירט טילים בעצמכם, אך תוכלו לפתח, יחד עם הילדים, נוהל פעולה בעת אזעקה בבית, בהתאם להוראות וגם לפי האזור בו אתם נמצאים וזמן התגובה שיש לכם בהתאם לכך. וודאו שאתם והילדים יודעים מה לעשות בעת האזעקה – לאן ללכת, מה לקחת, מה לעשות וגם מה לא לעשות. אם יש ילדים צעירים מאוד בבית, וודאו שתמיד יהיה איתם מבוגר אחראי שיוכל לדאוג להם ולהרגיע אותם בזמן האזעקה. כדאי לסדר את נתיב ההליכה לחדר המוגן כשהוא מסודר ונקי מחפצים שעלולים לגרום לנפילה או החלקה, כדי להימנע מפציעות מיותרות ולחץ נוסף בעת האזעקה.
עודדו את הילדים לדבר על הרגשות
דברו עם הילדים על רגשותיהם ותנו להם להתבטא בנוגע לכל מה שמטריד אותם. הקשיבו לדבריהם ונסו לדבר אל ליבם ולהרגיע את חששותיהם, לספר להם על מידע רלוונטי כמו אנשי הביטחון הפועלים להגנה על האוכלוסייה, כיפת ברזל והצבתה בסמוך למקום המגורים, היתרונות של החדר המוגן ואיך הוא בנוי כך שיוכל להגן עליהם, ועל כך שהמשפחה נמצאת לצידם לתמיכה בכל זמן. חשוב לתת לילדים הסברים אמיתיים וקונקרטיים כדי להפיג במעט את חששותיהם ולהעניק להם תחושת ביטחון שהם לא לבד מול האיום הבטחוני. חוסר הוודאות המשולב בפחד יכול לגרום לחרדות שילוו את הילדים בחיי היומיום שלהם, ולהשפיע על איכות חייהם ובריאותם הנפשית.
גייסו את כל מה שיכול להרגיע
לכל אחד יש משהו שמרגיע אותו כשהוא לחוץ או מפוחד. במקרה של ילדים, אלה יכולים להיות צעצועים, בעלי חיים, דמויות בעלות סמכות, כל ילד והעדפותיו. וודאו כי לפחות אחד מהדברים הללו יכולים להימצא בחדר המוגן בעת האזעקה כדי שהילד יוכל להירגע ולמצוא מפלט נפשי מפני האזעקה והקושי הרגשי. במקרה של בעלי החיים, כדאי לעשות זאת בזהירות, משום שגם בעלי החיים נבהלים מהרעש החזק והפתאומי ועלולים להילחץ מהסיטואציה. קחו לחדר גם את מה שמרגיע אתכם, ההורים, משום שרמת הרוגע וקור הרוח שלכם בעלי משמעות קריטית להתנהלות בעת חירום ולהשפעה על רגשותיהם של הילדים. וודאו שגם לכם יש דרך להירגע בזמן האזעקה, ושמשו דוגמה ככל האפשר.
חשיבות החשיבה החיובית
כאשר אתם נמצאים בחדר או במרחב המוגן, הקפידו על חשיבה חיובית. נסו להקרין כמה שפחות לחץ וכמה שיותר אופטימיות, כדי שגם הילדים יוכלו להרגיש בטוחים ומוגנים. דברו עם הילד באופן מרגיע וחיובי במהלך האזעקה. נסו להשתמש בדמיון כדי למנוע מהילד לחשוב מחשבות מפחידות ולדמיין מצבים חיוביים, אנשים או מקומות שהוא אוהב. אפשרו לילד גם את הרגשות השליליים, אל תגידו לו להפסיק לבכות או לא להילחץ, קבלו זאת בהבנה ונסו לתעל את המצב למקום חיובי יותר באמצעות מילים או הפעלת הדמיון שלו.
סיכום
המצב הבטחוני תמיד היה מורכב במדינת ישראל, וכנראה הולך להישאר כזה לעוד שנים רבות. החוסן של האוכלוסייה הוא המפתח להתמודדות עם המצב, לא פחות מהחלטות המנהיגים או פעילות הצבא. כל אחד מתמודד עם הסיטואציה יחד עם משפחתו, בבית שלו, וכדאי להשתמש בכל כלי העומד לרשותכם כדי להתמודד עם המצב ולהקל על הילדים ככל האפשר.