חוג לילד

הורים רבים רושמים את ילדיהם לחוגים ופעילויות אחרי שעות הלימודים. ההיצע הקיים כיום מאוד רחב, מתפרס על תחומים רבים מאוד ולכן כמעט ואין ילד שלא ימצא את החוג המתאים לו. איך תבחרו את החוג המתאים לילד שלכם? על כך נדבר במאמר הבא.

למה בעצם לשלוח את הילד לחוג?

פעילות אחרי הלימודים הם מסגרת הזמן שבו הילד יכול לעסוק בפעילויות כמו ספורט, פעילויות יצירה ועוד שמהנות בעבורו או להרחיב את הידע שלו בתחומים שונים ולהתנסות בדברים חדשים. חוגים שונים יכולים בהחלט להועיל לילד בטווח הקצר והארוך ולתת לו ניסיון בתחומים שונים, להגדיל את המעגל החברתי שלו ולגרום לו לסיפוק והנאה. לחוגים יש המון יתרונות: הם מונעים שעמום וחוסר מעש במהלך שעות הפנאי של הילד, יכולים למנוע התמכרות למסכים או להרגלים לא בריאים כמו אכילת יתר (כתוצאה, בין היתר, משעמום). החוגים גם מאפשרים לילד להיחשף לילדים אחרים בגילו שמתעניינים בתחביבים או בפעילויות דומות, ולמצוא חברים חדשים שיש לו איתם שפה משותפת. החוגים מאפשרים לילד ללמוד איך להסתדר במסגרת חברתית בעלת כללים ברורים, וללמד דרכי אינטראקציה חברתית ויצירת קשרים, ולעתים עמידה גם בתחרות (כל עוד היא בריאה). החוגים גם יכולים לעודד פעילות גופנית ואימוץ של אורח חיים בריא.

חוגים: לא לכל אחד

חוגים יכולים להתאים לרוב הילדים, אבל קחו בחשבון שיתכן שמסגרת כזו לא מתאימה לילד שלכם. החוגים צריכים להעשיר את הילד ולהעניק לו מסגרת לימודית או חווייתית (ואם זה יהיה גם וגם, מה טוב), אך לא תמיד זה מתאים לו. ייתכן גם שבתקופת הזמן הנוכחית, לפי גיל הילד, עדיין מוקדם מדי להתחיל בפעילויות נוספות. בדרך כלל חוגים מתחילים החל מגיל 6 והלאה, אבל זה לא אומר שהילד חייב להירשם לחוג עם עלייתו לכיתה א'. חשוב להקשיב לילד ולרצונות שלו, לראות את צרכיו ורצונותיו תוך התחשבות באופי ובתכונותיו האישיות שלו, ורק אז להחליט מה מתאים לו.

חוגים לילדים

חשיבות ההחלטה המשותפת

את ההחלטה על החוג המתאים חשוב להחליט יחד עם הילד. החלטה משותפת והקשבה לרצונות והצרכים שלו יביאו לבחירה בחוג שהוא ירצה ללכת אליו, ולא יראה בו פעילות שנכפתה עליו ושאיננה מדברת אליו או מעניינת אותו. התאימו את הפעילות לאופי של הילד, לתחביבים שלו ולתחומי העניין שמעניינים אותו. תנו לו גם מעצתכם ותגידו לו מה אתם חושבים שיוכל להתאים לו, והציגו לו כמה אפשרויות ותנו לו לבחור בעצמו.

סוגי חוגים: מה אפשר לבחור?

החוגים מתפרסים על מבחר רחב של תחומים. ניתן לבחור חוגים בתחום האומנות כמו ציור או רישום, פיסול ונגינה. קיימים חוגים גם בתחום הספורט, כמו כדורסל, כדורגל, אומנויות לחימה, שחייה ועוד רבים. כיום בעידן המודרני קיימים גם חוגים בתחום הטכנולוגיה כמו מחשבים, סייבר ואפילו רובוטיקה, ועוד רבים. ניתן לשלב ביניהם ואפילו רצוי להעניק גם לגוף וגם לנפש, אך חשוב לעשות זאת בחוכמה ולא להעמיס פיזית ונפשית על הילד או להפוך את הלו"ז שלו, וגם את שלכם, למרוץ בלתי נגמר.

ומה עושים לאחר שבחרנו את החוג?

לאחר שבחרתם חוג, התחילו בניסיון. התנסו בכמה שיעורי ניסיון וראו את תגובתו של הילד. הקשיבו לחוויה שלו ותנו לו לספר לכם איך הוא מתאקלם בחוג החדש, ובהתאם לכך החליטו אם החוג מתאים או לא. יש חוגים שדורשים תקופת הסתגלות מעט ארוכה יותר, או שההתחלה בהם אינה מתגמלת באופן מיידי, וחשוב להסביר את זה לילד לפני שמוותרים על החוג. עודדו את הילד לדרוש מעצמו ולהגיע להישגים אישיים שהוא מכוון אליהם ועזרו לו להתמודד עם אתגרים או משברים, אך עם זאת אל תלחצו מדי, ואל תציבו ציפיות גבוהות ולחץ תמידי להפקת תוצאות או הישגים גבוהים. עקבו אחר התקדמותו של הילד וראו כיצד הוא מרגיש. אל תשכחו שהחוג צריך ללמד את הילד על יכולותיו, להגדיל ולהעצים אותן, להגביר את הערך והדימוי העצמי שלו ולספק לו הנאה וסיפוק מהעיסוק בחוג.

סיכום

החוג שייבחר עבור הילד צריך להיות מעצים וגם כיפי. בחירת חוג שיתאים לילד יוכל להעצים אותו ברמה האישית וללמד אותו על עצמו ועל הסביבה, על החברה, איך לעמוד בפני אתגרים ולהגיע להישגים וגם לצבור ידע שיוכל לשמש אותו בהמשך חייו הבוגרים. עם רצון, התמדה ומעט מוטיבציה, תוכלו למצוא מסגרת מתאימה לילד שתוציא ממנו רק את המיטב.